La indústria de Ontinyent genera ocupació en 2020 gràcies a l’impuls del tèxtil sanitari i afins

Primer foren les mascaretes sanitàries, després els equips de protecció individual (epis) i la maquinària necessària per produir-ne, i ara els productes d’abric com ara la mantaescola. La ràpida reconversió de l’activitat en els primers moments de la pandèmia ha permés sostenible l’ocupació al sector tèxtil. Prova d’això és la ciutat d’Ontinyent, l'epicentre del clúster tèxtil sanitari, on la indústria ha tancat l’any 2020 en un descens de la desocupació del 2,5% gràcies a l’impuls dels productes vinculats a la lluita contra la covid-19.

En concret, en desembre de 2020 es van registrar 701 persones aturades front a les 719 de l’anterior any, un descens que en altres circumstàncies haguera estat considerat mínim, però que enmig del desastre pandèmic és acollit amb esperança tant per l’Ajuntament d’Ontinyent com per la patronal i els sindicats.

I és que aquesta devallada permet recuperar al sector industrial les xifres anteriors al confinament i l’esclat de la pandèmia a Espanya. Cal recordar i segons les dades fetes públiques pel Servei Valencià d’Ocupació i Formació “Labora” l’atur en aquest sector va arribar a situar-se a l’abril en 835 persones.

En aquest sentit, l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, destacava que “tot i que cal anar amb prudència, les xifres mostren que no ens vam equivocar quan vam decidir apostar per la nostra indústria i posar en marxa el Clúster Tèxtil Sanitari juntament amb ATEVAL”, manifestava. De fet, durant els darrers mesos, la indústria local ha demostrat la seua capacitat de reconversió amb la producció de mascaretes i EPIs, però també amb la producció de productes innovadors com la “MantaEscola”, i que ha despertat l’interès de poblacions veïnes o de la Comunitat Valenciana sinó també de províncies com Huelva, Córdoba, A Corunya, Albacete, així com de països de la Unió Europea com és França.

Rodríguez explicava que “per continuar amb aquesta línia descendent” al pressupost de 2021 s’han consignat altres 150.000€ (130.000€ del conveni de col·laboració i 20€ en ajudes directes) que permetran continuar impulsant el Clúster Tèxtil Sanitari. L’aposta per la indústria en paraules de l’alcalde “ens ha demostrat que manté i genera llocs de treball, fins i tot durant la pandèmia tal i com ho demostren les dades d’ocupació”, i incidia que “al igual que les poblacions costeres inverteixen en els seus passejos, nosaltres tenim la responsabilitat d’invertir en la nostra indústria perquè és invertir en l’economia de la nostra ciutat”, remarcava l’alcalde.

“Preocupació" per les xifres globals de desocupació
Així i tot, l’Alcalde d’Ontinyent ha exposat la seua “preocupació" per l’increment en termes globals de l’atur a la ciutat des de l'inici de la pandèmia, després d’uns anys on la desocupació havia anat a la baixa, i ha insistit en què el Govern d’Ontinyent no va a quedar-se de braços creuats perquè encara n’hi ha 3.000 veïns i veïnes d’Ontinyent que no troben feina. Jorge Rodríguez, en aquest sentit, creu que els 337 llocs de treball creats a la ciutat entre agost i desembre és el que "ens encoratja a continuar insistint amb les polítiques actives d’ocupació que s'estam impulsant des de l’Ajuntament, en col.laboració amb el Consell Econòmic i Social d’Ontinyent".